mandag 31. mai 2010

SØNDAG 6. JUNI: Herdebreimarsjen er 25 år!


SLIK REISER DU TIL SEKKEN SØNDAG: MF Sekken fra Molde kl. 09.15 og 10.45

Du får kart og kjøper startkort om bord i ferja, og kan starte fotturen når du går i land på ferjekaia. Setergubbens Hall med sekretariat, kafe og kiosk ligger i gangavstand fra ferjekaia. Der leverer du inn startkortet når turen er gjennomført. Middagsmeny: Lapskaus

Startgebyr med medalje eller årstegn: Kr. 60,- for voksne – kr. 30,- for barn, honnør og ledsagere. Bare IVV-stempel: kr. 15,-

MF Sekken går fra Sekken kl. 15.15 – 16.45 og 19.45 (vanlig søndagsrute)

Telefon: 488 95 194 – 975 91 319
E-post: idrettslaget@sekken.net
INFO på www.sekken.net

BILDA er fra Herdebreimarsjen 2009. KLIKK PÅ BILDA for å forstørre. © Øystein Eik
















DU KAN VELGE KORT ELLER LENGRE TUR PÅ STI OG VEG
(Den 10 km lange fylkesvegen fra ferjekaia til Vestadstranda er nå asfaltert.)

ROSA STI (5 km) er et tilbud til deg som vil ha en kort og lett tur, og ikke minst et trillealternativ for deg med barnevogn, rullator eller rullestol. START på samme måte som rød sti. Det er sjølsagt ikke noe i vegen for å fortsette til Sekkenes eller videre. (På Sekkenes kan du ta en rast ved kirka og bautaen til minne om Slaget ved Sekken.)

BLÅ STI (7 km) var ny i 2007 og er svært populær. START som rød sti, følg grusvegen oppover til Sollibøen og gå skogssti til Sollibøvatnet. Der er det rasteplass. Stien går videre vest om Sollibøvatnet og ned til Sekkesetra.

GUL STI (11 km) går på grusveg og skogssti. START på samme måte som rød sti, gå til Sekkenes og følg deretter sti i skogen. Forbi Fonnene og ned mot Stølen er det bratte parti. Fin utsikt!

RØD STI (14 km) kombinerer veg og skogssti. START på ferjekaia eller Sekkesetra (Setergubbens Hall). Videre går du oppover grusvegen og følger merking til Fjellvegen. Du går forbi Oppsalen, kommer ned i bygda på sørsida av Sekken og går til Sekkenes. Der kan du gå opp i skogen eller følge grusvegen (rød stipla linje) til Sekkesetra.


Kombiner Herdebreimarsjen med StikkUT!


Post nr. 11 i det populære turopplegget StikkUT! finner du på Sekken. Den ligger på et fint utsiktspunkt vest for Oppsalen, og dette er en fin avstikker for den som går gamle Fjellvegen tvers over øya. Herdebreimarsjen og StikkUT er en flott kombinasjonstur søndag 6. juni 2010.

søndag 30. mai 2010

Stikk UT: Østafor Knausen og vestafor Oppsalen

– der ligger post nr. 11 i det populære turopplegget Stikk UT! Og hvor er så Knausen? I følge offisielle kart ligger Knausen på Vestad, Sekken. Anonyme sambygdinger undrer seg, og slår fast at Knausen er ukjent på Sekken. Beviset skal være at de har bodd på Sekken hele sitt liv uten å ha hørt om denne plassen. Jeg skal gjerne være den første til å konstatere at navnet er lite kjent i bygda, jeg har knapt hørt det uttalt av andre her, men tar ikke det som bevis på at det ikke finnes. Det kan jo være jeg som ikke kjenner alle stadnavn på øya? Undring er derimot bra, og det var utgangspunktet for at navnet kom med i mitt forslag til postbeskrivelse for tur 11: «Utsikta ved Knausen, Sekken – 200 m.o.h. – Ny!» Posten ligger vest for Oppsalen, som er godt merka på kart, og øst for en terrengformasjon som på kart er kalla Knausen.

En tanke bak var at tilreisende turfolk kunne ha nytte av dette navnet for å orientere seg, for turfolk bruker gjerne kart. Det finnes mange eksempler på at stadnavn eksisterer sjøl om ikke alle kjenner til det i dag. Samtidig finnes det eksempler på at navn på kart er fullstendig feilplassert, kanskje aldri har blitt brukt og / eller har fått feil skrivemåte. Undring og tvil kan hjelpe oss til å finne ut bakgrunnen for at navnet Knausen faktisk står på kartet. Bastante påstander og harselas har mindre interesse, men jeg forstår at dette har desto større underholdningsverdi.

Engasjementet i StikkUT! er (også) for min del basert på dugnad og glede av å bidra til noe positivt for bygda og tilreisende gjester. Fellesskapet i StikkUT-gruppa gir inspirasjon og motivasjon, og ikke minst kommer det stadig konstruktive og positive tilbakemeldinger på telefon / sms. Rett som det er kommer også telefon fra folk på tur med spørsmål og behov for hjelp og turtips. Navnet og telefonnummeret mitt [ 975 91 319 ] har stått i stikkutbrosjyra i alle år, og telefonen min er døgnåpen. Jeg setter også stor pris på direkte kontakt med alle som vil delta i jakta på Knausen – om den finnes i terrenget eller bare som et navn på kart. Bidrag, tips og spørsmål kan sendes til: redaksjonen@sekken.net StikkUT! – til en fin natur- og kultursommer!

Øystein Eik

Nordre Sekken Vel har dugnad på Bygdaheim

Stillas er oppe og dugnad er i gang på gamle Sollibø skule. Jarle Moldver forteller at Bygdaheim skal males utvendig.

onsdag 26. mai 2010

Stemningsfull kveldskonsert med Trio Norbeck

«En frisk blå musikkstund i en lysbeige kirke på en irrgrønn øy – det kan sammenfatte innholdet i og ramma om intimkonserten Trio Norbeck holdt i 102 år gamle Sekken kirke.»

Romsdals Budstikke sin musikkanmelder Marit Heiene vurderte de tre profesjonelle musikerne på en profesjonell måte, og i hovedsak vanket det rosende ord til Synne Teiseth Norbeck (sang), Arnt Inge Torheim (gitar, sang) og Sindre Klykken Johnsen (bass, sang). Alle tre er lærere ved Molde kulturskole.

Programmet denne tidlige onsdagskvelden 26. mai var sammensatt av trioens egne låter til tekster av Emily Dickinson og bidrag fra andre artister. Tilreisende og bygdas egne ga musikerne god publikumsrespons som fylte kirkerommet.

Sekken bygdetun var lokal arrangør for denne gratiskonserten i serien «Samklang». Publikum kvitterte med å gi rause gaver i bøssa til bygdetunet, og pengene blir øremerka nye musikalske tiltak på Sekken. Et slikt tiltak kan bli en ny samklangkonsert under bygdetunet sin festival midt i juli.

«Flott er det forresten at gruppa har en positiv og liketil utstråling, med ledig forklaring av låtene innimellom. Fin utstråling er ingen selvfølge, og betyr mye for publikums opplevelse av en konsert.» Det var igjen Marit Heiene og Romsdals Budstikke sine ord.

Lederen i styret for Sekken bygdetun (og museumslaget som eier bygdetunet) delte ut kortreiste tulipaner og takk for at trioen sjøl tok initiativ til denne konserten, og at musikerne foreslo at gaver kunne bli gitt til bygdetunet sitt kulturarbeid. I introduksjonen viste han til at bygdtunet har arrangert mange konserter på Sekken både inne og ute – ja til og med inne i ei lita fjellhole som var tysk ammunisjonslager under andre verdenskrig.

– Vi har satt stor pris på et godt samarbeid med både profesjonelle artister, etablerte halvprofesjonelle, glade amatører i alle aldre – og ikke minst unge håpefulle fra Sekken og omland som vi har prøvd å gi ei scene og et løft innimellom øvingsøktene, sa Øystein Eik, og også delte også ut verbal blomster til lederen i menighetsrådet, Laila Elnes Bielachowicz «som møter oss med åpent sinn og med stor entusiasme».

BILDET: Arnt Inge Torheim, Synne Teiseth Norbeck og Sindre Klykken Johnsen kvitterte på god publikumsrespons med ekstranmummer på Sekken 26. mai. Foto: Sekken.net

mandag 17. mai 2010

PÅ PLAKATEN: Samklang - en kveldskonsert i kirka

Norbech kommer til Sekken onsdag 26. mai for å holde konsert i kirka. Konserten begynner kl. 18.30 og varer ca. en time. Da blir det musikk for eldre, voksne, ungdom og litt store barn. Som vanlig i konsertserien Samklang blir det gratis inngang.


Trioen Norbech består av Synne Teiseth Norbech (sang), Arnt Inge Torheim (gitar, sang) og Sindre Klykken Johnsen (bass, sang). Alle tre er lærere ved Molde kulturskole.

Etter forslag fra musikerne blir det anledning til å gi ei gave. Penger som kommer inn (etter at noen mindre utgifterposter er trekt fra) går til bygdetunet som vil øremerke disse til musikalske tiltak på Sekken.

17. mai 2010: Korpsmusikk på asfalt!

Sekken Skolekorps var som vanlig tidlig oppe 17. mai, som vanlig var det full musikk gjennom bygda ved tid for flaggheising og som vanlig var lyden .... eller var det en ekstra klang denne gangen? Var det ikke en viss etterklang av asfalt?

For første gang siden starten i 1979 kan korpset i dag marsjere i 17. mai-toget på asfalt. I skrivende stund (kl. 10.00) viser termometeret 8 grader, flagget henger rett ned og det er oppholdsvær.

Kl. 17.00: Omtrent det samme været viste værmeldinga på Sekken.net for den neste timene, og slik blei dagen værmessig: Absolutt brukbar. Også eller var det ei fin og verdig feiring av dagen på Sekken. Godt over hundre unge og voksne deltok, og her var det representanter fra fleire mange kanter av landet og fra andre land.

Her er et noen bildeglimt: Toget er på veg opp Brauta, Kjell Sekkenes var dagens taler, og Lovise fikk premie for hesteskokasting.

Er det interesse for å se fleire bilder fra 17. mai på Sekken.net ?

torsdag 13. mai 2010

Ottar Johannes – konfirmert en strålende maidag

[DETTE INTERVJUET ER OGSÅ TRYKT I KIRKEBLADET]

– Jeg er litt seint ute med å forberede meg til konfirmasjonen, men pappa begynte allerede for to år siden! Ottar Johannes Sekkeseter er eneste konfirmant på Sekken i år og gleder seg til Kr. Himmelfartsdag 13. mai. Han smiler lurt når det blir snakk om faren sine planer.

Når seremonien i kirka på Sekken er avslutta denne dagen, reiser konfirmanten, familien og gjestene til Setergubbens Hall. Og hvor er den?

– Setergubbens Hall er den gamle løa på nabogarden. Den er nå selskapslokale, og der blir det både middag og kaffe. Menyen blir lammesteik med potet og grønnsaker. Til dessert blir det bringebær med vaniljesaus. Praktisk talt alt er heimeprodusert, forteller Ottar Johannes.

– Har hovedretten gått og rusla rundt husa hos dere?

– Ja, du kan si det slik. Lamma har beita i Teia, og der har poteten, grønnsakene og bringebæra vokst. Jeg synes det er artig at vi kan servere så kortreist mat til gjestene som kommer?

– Noen av gjestene er kanskje mer langreiste?

– Farmor og farfar bor i nabohuset, mens mormor og morfar bor i Snertingdal på vestsida av Mjøsa. Tanter, onkler og søskenbarn kommer fra Oslo, Lillehammer, Brandbu, Sykkylven, Jæren, Molde og ….. ja, nå har jeg vel ikke glemt noen. Enkelte i familien har jeg ikke sett på to år, så det skal bli veldig kjekt å få besøk av alle sammen.

– Har du lagt andre planer for dagen?

– Jeg skal lage en presentasjon av livet mitt, sier Ottar Johannes, og legger til at det ikke er mer høgtidlig enn en PP-presentasjon med vekt på bilder fra oppveksten på Sekken, og det som skjedde før han kom dit. I et og et halvt år bodde familien på Veblungsnes, før Ole Harald, Liv Borghild og Ottar Johannes slo seg ned i leid hus på Sekken. I tur og orden kom to søstre som nå er 13 og 10 år, og nå bor de i huset der Ole Harald vokste opp, ikke langt fra ferjekaia på Sekken.

– Hvordan er det for en tenåring å bo på Sekken?

– Jeg kan ikke tenke meg en bedre plass å bo. Naturen gir store muligheter, og det er passe med folk her. I vinter har det blitt mange skiturer for eksempel til Tranhaugen. Ellers sykler jeg mye både på bare veger og vinterføre, og noe av fritida bruker jeg sammen med andre ungdommer og voksne i korpset og på trening i idrettslaget. Og den siste tida har jo en del kvelder gått med til konfirmantundervisning.

– Ja, fortell om det.

– Fra august har jeg deltatt i undervisning i Bergmo småkirke sammen med 9.-klassinger ved Bergmo ungdomsskole. Kateket Inger Marie Lillevik er lærer, og hun er flink.
– Må dere pugge mye?

– Neida, vi har ikke pugga noe særlig, men jeg har lært mye, sier Ottar Johannes, og legger til: – Bibelleseplan har jeg hatt i to år, og mye av det vi har gått gjennom er kjent stoff. Nylig så vi en film om innholdet i påskefeiringa, og det var interessant. I januar var det konfirmanttur til Imi-stølen på Oppdal. Det var ei skikkelig fin helg med undervisning og mye tid i alpinanlegget.

– Det høres ut som du ligger bra an i løypa fram mot konfirmasjonsdagen, men du sa noe om å være seint ute ….

– Ja, jeg skal ha svart dress, men den har vi ikke kjøpt ennå.

– Far din er kirketjener på Sekken, og nå kan du vel røpe hva slags planer han har sysla med de to siste åra?

– Pappa bestemte seg for to år siden at han skal ha bunad når blir konfirmert, og slik blir det nok, sier Ottar Johannes, og legger til med glimt i øyet: – Men egentlig er det vel mamma og mormor som jobber mest med den saka.

ØYSTEIN EIK (tekst og foto)

tirsdag 11. mai 2010

Fylkesveg 413: Sluttbefaring på 10 km asfaltdekke

11. mai 2010 er det satt sluttstrek for arbeidet på fylkesvegen som starta i fjor sommer. Det var ikke mye som stod igjen da vinteren satte stopper for arbeidet, og den siste tida har entreprenøren Svensli & sønner gjort siste finpussen.

Ved sluttbefaringa i dag representerte anleggsleder Jon-Trygve Løvik Statens vegvesen, Nordmøre og Romsdal distrikt. Jan Ove Svensli representerte entreprenøren. I anleggsperioden har han og broren Inge Svensli skifta på å ha det daglige ansvaret.

Asbjørn Svensli og Ove Jonny Sekkenes var i arbeid med maskiner under befaringa, og de tar kanskje den aller siste pussen i dagene som kommer.

BILDET fra venstre: Ove Jonny Sekkenes, Jan Ove Svensli, Asbjørn Svensli og Jon-Trygve Løvik.

mandag 10. mai 2010

Brannvern: Nytt mannskap får opplæring

Den siste tida har vi hørt lite om brannberedskap på Sekken, og heldigvis har det ikke vært behov for brannslukking. Men nå er det positive ting på gang: Mandag 10. mai hadde hjelpestyrken ved branndepotet på Sekken øving.

NB. Saka blir snart oppdatert.

BILDE 1: Brannkonstabel Odd Magne Opstad demonstrerer for Vidar Svenning, Frank Celius, Reidar Ramsvik og Martin Pedersen. BILDE 2: Brannpumpa går ved kummen, og vatnet kommer fra Kloppavatnet på Hjelset. © Sekken.net – Øystein Eik

GalleriE: Ny utstilling med Ingvar Outzen 14. juli

Det blir ingen sommer ..... uten at Ingvar Outzen stiller ut maleri på Sekken. Nå blir det femte gangen med sommerutstilling, og tredje gangen i GalleriE. Bare et enkelt gjerde skiller bygdetunet og galleriet, og samarbeidet er godt. Årets utstilling åpner onsdag 14. juli kl. 19.00.

I forbindelse med åpning av utstillinga blir det ei kunstvandring til Oppsalen. Ferje fra byen kl. 16.00 for deltakere på vandringa. Følg med – informasjon kommer!

BILDET: Gerd Misfjord (stående t.v.), Borghild Misfjord og Anders Misfjord som kom i båt fra Vestnes for å besøke Ingvar Outzen (t.h.) og utstillinga i GalleriE. I bakgrunnen sitter Jan Brudeseth, Marta Brudeset og Kanny Eik. © Sekken.net – Øystein Eik


søndag 9. mai 2010

PÅ PLAKATEN: Herdebreimarsjen søndag 6. juni

VIKTIG MELDING til alle på Sekken og omland: Søndag inviterer Sekken igjen til Herdebreimarsjen. Idrettslaget er som vanlig arrangør, hovedkvarteret er også i år på Setergubbens Hall – og opplegget er ellers omtrent som i fjor og året før.

INFORMASJON om Herdebreimarsjen får du ved å skrive til redaksjonen@sekken.net eller ringe Stig Arne Johnsen 488 95 194 eller Øystein Eik 975 91 319

VIKTIG MELDING til alle innsatsvillige: Idrettslaget ønsker deg velkommen i teamet som skal lage årets turmarsj. Ta kontakt med Stig Arne Johnsen – telefon 488 95 194 Eller du kan sende en e-post til redaksjonen@sekken.net (Den blir ikke publisert.)

NB! Du trenger ikke være fastboende på Sekken for å være frivillig på Herdebreimarsjen. Betaling får du i form av samvær med andre frivillige, glede av å skape noe – og en porsjon GRATIS lapskaus!

BILDET: Herdebreimarsjen 7. juni 2009 – andre ferjelast fra byen. © Sekken.net – Øystein Eik KLIKK PÅ BILDET for å forstørre.




Sekken er klar for ny tursesong: Stikk UT!

Etter at skogsvegen blei bygd, åpna det seg et lettere tilgjengelig turterreng vest for Oppsalen. Etter den tid har et utsiktspunkt blitt omtalt som «Utsikta» eller «Utsikten» – og grunnen til dette er lett forståelig. Navnet «Knausen» står på offisielle kart og er plassert ikke langt unna dette utsiktspunktet. Navnet er ikke i daglig bruk på Sekken, men er tenkt som ei referanse for de som ser det på turkart. Kanskje kan det også komme interessante opplysninger om sammenhengen mellom navnet og plassen – dersom det er en sammenheng.

Lørdag 8. mai var det ryddedugnad på vegen opp mot «Utsikta» – i regi av Sekken idrettslag. Arbeidsstyrken var ikke stor, men med hjelp av motorsag og ryddesag åpna landskapet seg. Det var i alle fall en god start for å gjøre turen til en enda finere opplevelse. Idrettslaget kjøpte i fjor inn et rasteplassbord til posten.

KONTAKTPERSON for posten på Sekken er: Øystein Eik – telefon 975 91 319

BILDET fra dugnaden: Stig Arne Johnsen, leder i Sekken idrettslag, med ryddesag og forskriftsmessig verneutstyr. Foto: Sekken.net – ØE

onsdag 5. mai 2010

Avtalen er klar: Fjord 1 MRF skal fortsatt drive rute 34!

Fjord 1 MRF skal drive ferjesambandet Molde – Sekken også fra 1. januar 2011. Dette bekrefter assisterende direktør Frode Ohr på spørsmål fra Sekken.net

Bakgrunnen er kort sagt slik: Fjord1 MRF vant et anbud i Troms og Torghatten Nord vant anbudet på drift av tre fylkesvegferjesamband i Møre og Romsdal. Begge anbuda starter opp 1. januar 2011. Torghatten Nord tok da opp spørsmålet om reservemateriell med Fjord1 MRF, og selskapa gikk i dialog om dette.

Frode Ohr forteller at samtalene etter hvert utvida seg til også å omfatte leie av hovedferjer, mannskapsmessig samarbeid, billettering m.m. Samtalene ble avslutta med intensjon om et tettere samarbeid, på en slik måte at to managementavtaler nå er inngått og avklart med oppdragsgiverne i fylkeskommunene.

– I praksis betyr dette at MRF tar management på THN sitt samband Molde – Sekken og Hundeidvik – Festøya i Møre og Romsdal. THN tar management på MFR sitt samband Refsnes – Flesnes i Troms. For ansatte i disse sambanda betyr avtalen at eksisterende ansettelsesforhold blir videreført som tidligere. Dette er en vesentlig forbedring av de ansatte sine rettigheter, etter som regelverket om virksomhetsoverdragelse ikke var innført på det tidspunkt anbuda ble sendt ut, sier Frode Ohr.

– Vil brukerne merke forskjell på tilbudet før og etter årsskiftet?

– For publikum blir naturligvis rutetilbudet uendra i forhold til det kravet som ligger i anbudet, mens det blir enklere med hensyn til billettering. Dagens billetteringssystem på sambanda både i Troms og i Møre og Romsdal blir derfor som i dag, sier Frode Ohr, og kommer inn på de formelle sidene:

– Sjøl om de to selskapa har inngått managementavtale, er det fortsatt slik at det selskapet som har vunnet anbudet vil stå ansvarlig overfor fylkeskommunen for gjennomføring av anbudet. Dette er nærmere regulert i managementavtalen og godkjenningene fra fylkeskommunene, men vil i liten grad ha påvirkning på forholdet til den enkelte ansatte – og har ingen praktisk betydning for de reisende.

Helt til slutt kommer assisterende direktør Frode Ohr med denne opplysninga som absolutt vil ha praktisk betydning for alle som skal reise i rute 34 Molde – Sekken: – Avtalen medfører at det skal gjennomføres noen oppgraderinger på MF Sekken før kommende årsskifte.

Sekken.net vil snart komme tilbake med opplysninger om aktuell oppgraderinga av ferja. (ØE)


lørdag 1. mai 2010

Barnas turmarsj: 20 deltakere fikk medalje

Tradisjonen tro møtes spreke sekkinger ved masta på Vestadberget 1. mai. Som vanlig var det trekking av premie til en turgåer som har registrert seg i turboka siste året. Nytt av året er at idrettslaget er ansvarlig for opplegget, etter at Sekken helselag er nedlagt.

Thomas Gisetstad fikk trekke ut den heldige, og den heldige blei nettopp Thomas! Han fikk et gavekort på 300 kroner som kan brukes på Samsen eller en sportsbutikk.

Turen til Vestadberget var også siste i rekka av Barnas turmarsj i denne omgang. To deltakere ha gjennomført alle seks turene. Herdebreimarsjen i fjor var lagt i som en tur i denne rekka. 20 har deltatt, og 12 var til stede på Vestadberget.

PÅ BIILDE 1 ser vi: Sofie Rønning, Idun Johnsen, Leonora Øverås Pedersen, Tiril Øverås Pedersen, Miriam Øverås Pedersen, Pernille Rønning, Solveig Marie Sekkeseter, Erlend Pedersen Celius, Inga Marte Sekkeseter, Stig Arne Johnsen, Thomas Gisetstad, Sigrid Gisetstad og Eirin Pedersen Celius. BILDE 2: Utsikt fra Vestadberget 1. mai 2010 FOTO: ØYSTEIN EIK (Klikk på bilda for å forstørre)