torsdag 13. mai 2010

Ottar Johannes – konfirmert en strålende maidag

[DETTE INTERVJUET ER OGSÅ TRYKT I KIRKEBLADET]

– Jeg er litt seint ute med å forberede meg til konfirmasjonen, men pappa begynte allerede for to år siden! Ottar Johannes Sekkeseter er eneste konfirmant på Sekken i år og gleder seg til Kr. Himmelfartsdag 13. mai. Han smiler lurt når det blir snakk om faren sine planer.

Når seremonien i kirka på Sekken er avslutta denne dagen, reiser konfirmanten, familien og gjestene til Setergubbens Hall. Og hvor er den?

– Setergubbens Hall er den gamle løa på nabogarden. Den er nå selskapslokale, og der blir det både middag og kaffe. Menyen blir lammesteik med potet og grønnsaker. Til dessert blir det bringebær med vaniljesaus. Praktisk talt alt er heimeprodusert, forteller Ottar Johannes.

– Har hovedretten gått og rusla rundt husa hos dere?

– Ja, du kan si det slik. Lamma har beita i Teia, og der har poteten, grønnsakene og bringebæra vokst. Jeg synes det er artig at vi kan servere så kortreist mat til gjestene som kommer?

– Noen av gjestene er kanskje mer langreiste?

– Farmor og farfar bor i nabohuset, mens mormor og morfar bor i Snertingdal på vestsida av Mjøsa. Tanter, onkler og søskenbarn kommer fra Oslo, Lillehammer, Brandbu, Sykkylven, Jæren, Molde og ….. ja, nå har jeg vel ikke glemt noen. Enkelte i familien har jeg ikke sett på to år, så det skal bli veldig kjekt å få besøk av alle sammen.

– Har du lagt andre planer for dagen?

– Jeg skal lage en presentasjon av livet mitt, sier Ottar Johannes, og legger til at det ikke er mer høgtidlig enn en PP-presentasjon med vekt på bilder fra oppveksten på Sekken, og det som skjedde før han kom dit. I et og et halvt år bodde familien på Veblungsnes, før Ole Harald, Liv Borghild og Ottar Johannes slo seg ned i leid hus på Sekken. I tur og orden kom to søstre som nå er 13 og 10 år, og nå bor de i huset der Ole Harald vokste opp, ikke langt fra ferjekaia på Sekken.

– Hvordan er det for en tenåring å bo på Sekken?

– Jeg kan ikke tenke meg en bedre plass å bo. Naturen gir store muligheter, og det er passe med folk her. I vinter har det blitt mange skiturer for eksempel til Tranhaugen. Ellers sykler jeg mye både på bare veger og vinterføre, og noe av fritida bruker jeg sammen med andre ungdommer og voksne i korpset og på trening i idrettslaget. Og den siste tida har jo en del kvelder gått med til konfirmantundervisning.

– Ja, fortell om det.

– Fra august har jeg deltatt i undervisning i Bergmo småkirke sammen med 9.-klassinger ved Bergmo ungdomsskole. Kateket Inger Marie Lillevik er lærer, og hun er flink.
– Må dere pugge mye?

– Neida, vi har ikke pugga noe særlig, men jeg har lært mye, sier Ottar Johannes, og legger til: – Bibelleseplan har jeg hatt i to år, og mye av det vi har gått gjennom er kjent stoff. Nylig så vi en film om innholdet i påskefeiringa, og det var interessant. I januar var det konfirmanttur til Imi-stølen på Oppdal. Det var ei skikkelig fin helg med undervisning og mye tid i alpinanlegget.

– Det høres ut som du ligger bra an i løypa fram mot konfirmasjonsdagen, men du sa noe om å være seint ute ….

– Ja, jeg skal ha svart dress, men den har vi ikke kjøpt ennå.

– Far din er kirketjener på Sekken, og nå kan du vel røpe hva slags planer han har sysla med de to siste åra?

– Pappa bestemte seg for to år siden at han skal ha bunad når blir konfirmert, og slik blir det nok, sier Ottar Johannes, og legger til med glimt i øyet: – Men egentlig er det vel mamma og mormor som jobber mest med den saka.

ØYSTEIN EIK (tekst og foto)

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.