onsdag 12. januar 2005

Inga, stormflo og springflo Men tidlig på 90-tallet gikk sjøen ca en fot høyere opp12. januar 2005: Midt på dagen onsdag skrumpa Sekken en del kvadratmeter. Da var det både springflo skapt av månen og stormflo som resultat av at stormen Inga herja ute i havet og på kysten. Slik kan gi en del spennende motiv for turgåere med kamera.

Det passa slik at en med fotoapparat hadde heimekontor denne dagen, og han tok lunsjpausa si i fjøra. Turen gikk først ned til saga og kaia på Ytste Eik. Der var også Erling Eik, og han konstaterte at dette nesten var rekord i den tida han hadde observert flo og fjøre. Det var ikke snakk om å komme inn i naustet. (Bilde 1.)

Sjøen gikk også opp på naustdørene i Myra (bilde 2) og i Haugen. De nye moloene i båthavna fikk også prøve seg. Storm var det ikke, men bårene kom rett mot land og var ikke til å spøke med. (Bilde 3.)

Jon Ingar Eik kom inn med båten i havna, der det var stille og rolig. (Bilde 4.) Alt vel! Gamle, gode Vestdkaia er ikke bare gammel. En slepebåt og en lekter drog med seg kaia høsten 2003, og den er oppbygd til omtrent samme stand som før dette havariet. Det var ikke mye igjen her heller, og det er nok bra med løse kaiplanker som kan fjernes om vinteren. Da får ikke sjøen så godt tak. Hunden Kaisa inspiserte Vestadkaia, og fikk straks navnet Vestadkaisa. (Framsidebildet.)

Turen gikk videre til Sjøbua og kaia der, som så vidt stakk opp. Her slo sjøen kraftig, men Augunkaia -- som den også blir kalt -- har greid seg godt i alle år. (Bilde 5 og 6.) Augun Vestad forteller at flo gikk noe høyere tidlig på 90-tallet. Da sto sjøen omtrent på dørstokken til Sjøbua -- og helt rundt huset. Heldigvis var det blikkstille den gangen. -- Men vi tenkte jo ikke på å ta bilde av den rekorden, sier Augun.

Det er ikke meldt om skade av den høye vannstanden, og vindestyrken her på våre kanter kan ikke måle seg med det andre på kysten har opplevd i det siste. Stormen Inga har passert, og meteorologene melder noe roligere forhold de første dagene.

Øystein Eik (tekst og foto)
ID: 76

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.