lørdag 2. november 2013

Mannen som visste så mye om skilpadder at han endret verdenshistorien

Nicolai Olaus Lossius fra Vestad satte Charles Darwin på sporet!

Den 27. desember 1831 gikk fregatten HMS Beagle ut fra Plymouth på en fem å lang verdensomseiling …   Slik begynner Anders Kvernberg sin artikkel i Årsskrift for Romsdal sogelag som nå kommer rett fra trykkeriet. Om bord på HMS Beagle var 22 år gamle Charles Darwin, som i 1859 skulle komme til å publisere "Artenes opprinnelse".

Da skipet kom til Galapagos, møtte Darwin viseguvernør Lawson, omtalt som en engelskmann født på Jamaica. Han har siden blitt en prominent figur i Darwin-historikken, og den amerikanske Darwin-biografen Sandra Herbert skrev i 2005: Lawsons kommentar var en utløsende faktor, kanskje selve den utløsende faktoren, som fikk Darwin til å legge merke til, og dokumentere, for¬skjellene mellom spottefuglene på Galápagos.

Mr. Nicholas O. Lawson er identisk med Nicolai Olaus Lossius (1790 – 1851)  fra Vestad på Sekken. Mannen som visste så mye om skilpadder at han endret verdenshistorien ‒ uten å vite det selv.


Romsdal sogelag og BYGDETUNET på Sekken inviterer til
Lossius-kafe søndag 10. november kl. 17.00. Da får vi møte artikkelforfatter Anders Kvernberg som er ansatt på Nasjonalbibliotektet og Bjørn Austigard som er leder i Romsdal sogelag.

Les også Romsdals Budstikke sin artikkel i dag: http://www.rbnett.no/kultur/article8551835.ece

BILDET: Vestad var Nicolai Olaus Lossius sitt barndomsrike. Foto: Øystein Eik - oystein.eik.sekken@gmail.com - Telefon 975 91 319

 

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.