søndag 7. september 2008

Rute 34: Krav om TILGJENGELIGHET – og ønske om UTSIKT

Romsdals Budstikke hadde onsdag 3. september et stort oppslag om manglende tilgjenglighet for rullestolbrukere på MF Sekken. Artikkelen tok utgangspunkt i retur etter Herdebreimarsjen – en kald og utrivelig overfart for de som ikke kunne komme seg ned i salongen. Dette handler om det som nå kalles UNIVERSELL UTFORMING.

Sekken.net publiserte 31. januar 2008 en artikkel av Bjørn Hansen, der han forklarer hva universell utforming er og hvorfor dette temaet er så viktig. Artikkelen finner du ved å skrive universell utforming i søkefeltet oppe til høyre. Romsdals Budstikke spurte om å få trykke Bjørn Hansen sin artikkel, og den kom som kronikk i avisa onsdag 10. september.

Norsk Ergoterapeutforbunds fylkesavdeling i Møre og Romsdal kom med ein kommentar til saka i Romsdals Budstikke fredag 12. september, og stilte følgende spørsmål til politikerne med Iver Nordseth (tidligere leder i samferdselsutvalget): Tviholder dere på nåtiden eller ser dere mulighetene i fremtiden? Ønsker ikke fylkespolitikerne at personer som er avhengig av rullestol og bor på fylkets øyer skal ha samme adgang til arbeidsmarkedet og sosialt liv som resten av befolkningen? Til slutt ble Nordseth invitert til en ferjetur til Sekken med ergoterapeuter i en elektrisk rullestol.

Sekken.net følger gjerne opp denne saka, og setter pris på tips! Samtidig formidler vi andre synspunkt på rute 34 – for eksempel den store forskjellen på å tilbringe turen med og uten UTSIKT. (Artikkelen er oppdatert 13.09.2008)

Fjord1 MRF bygde om den 35 år gamle «Hareid» og satte den inn i rute 34 1. mars 2008. Rederiet har planer om å sette inn et topp moderne framdriftssystem i ferja neste år, og det skal foreligge ideer og skisser for videre oppgradering av styrhus m.m. Redaksjonen er kjent med at tilgjengelighet for rullestolbrukere er vurdert, og at det kan være snakk om en mindre salong på bildekket eller ei løsning med heis opp og/eller ned fra bildekket.

Oppslaget i Romsdals Budstikke minner både rederiet og oss brukere på at vi har en lang veg å gå før samfunnet vårt tar tilstrekkelig hensyn til at ikke alle kan klatre i bratte trapper på ferjer, busser eller andre plasser vi ferdes. Mange arkitekter og planleggere har også godt av ei påminning om at en tur på do i nye og ne er både naturlig og nødvendig for folk fleste.

Gjennom lover og forskrifter blir det nå satt krav om universell utforming – og takk for det!


UTSIKT er ikke lovpålagt, men du verden hvor mye utsikt kan bety TRIVSELEN. MF Sekken har det MF Edøy mangla: Soldekk over bildekket. Gjennom en fin sommer har dette soldekket rundt styrhuset vært veldig populært. 
Mens MF Sekken er på verksted, går MF Kvernes i rute 34. Den har salong på samme nivå som det omtalte soldekket. Det blir stilt kritiske spørsmål ved hvorfor noen av førerne finner det nødvendig å gå rundturen vest for Hjertøya, mens andre går gjennom Hjertøysundet både på flo og fjøre sjø. Samtidig kommer det mange positive kommentarer til utsiktssalongen. En sa det slik: – Om vi hadde en slik salong på MF Sekken, kunne jeg finne på å ta meg en tur over fjorden bare for fornøyelsen!

Flere har tenkt tanken, og herved kaster vi fram spørsmålet: Er det mulig å bygge om MF Sekken slik at passasjerene kan sitte i en salong med utsikt?
Noen vil kanskje hevde at vi her snakker om luksus. Den som skriver dette fartstid under  på rutebåter og ferjer mellom mellom Sekken og Molde fra 1950, og vil minne om at lys og utsikt kan betyr mye for trivsel – og trivsel betyr mye for folkehelsa. Dette er ei seriøs oppfordring til å tenke kreativt ved videre ombygging av MF Sekken. Kanskje finnes det løsninger som er både teknisk mulige og realistiske – både med tanke på tilgjengelighet (som er et krav), komfort og trivsel.
For sammenlikning av salong og styrhus tar vi med bilder av MF Sekken (22 pbe) og MF Kvernes (22 pbe). En annen måte å gjøre det på er for eksempel denne: Rydd Hjerøysundet, sett MF Kvernes inn i rute 34 – og la gjerne den overta navnet MF Sekken!


0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.