tirsdag 25. juli 2006

Kirkekonserten – en stor musikkopplevelse

Heldigvis kjente bygdefolk og feriefolk sin besøkelsestid og møtte opp i kirken fredag. Ja, noen tok turen til Sekken denne kvelden spesielt for å høre kveldskonserten. Alle fikk med seg en stor musikalsk opplevelse.

MØTEPLASSEN kulturfestival gjennomførte en rekke større og mindre arrangement, og mye av programmet inneholdt musikk. Kirkekonserten ble et høydepunkt. Sekken Museum inviterte til samarbeid med soknerådet om denne konserten, og tiltaket fikk full støtte av Bolsøy kirkekontor og kantor Johan Moen.

Kirken på Sekken er ikke større enn at hundre tilhørere fylte rommet så både det visuelle inntrykket og akustikken ble god. For noen år siden greide soknerådet å skaffe kirken et pipeorgel som har vist seg å være et godt instrument. Det er nok ikke ofte orgelet virkelig blir utfordret med konsertstykker. Under kveldskonserten besto det prøven.

Tor-Ivar Krogsæter var kveldens organist. Han åpnet med utdrag av Åtte små preludier og fuger av J. S. Bach, og fortsatte med Toccata i d-moll av Dietrich Buxtehude.

Nikoline Heimdal Eik sang Den fyrste song med tekst av Per Sivle og melodi av Lars Søraas, og God bless the Child av Billie Holiday og Arthus Herzog jr.

Kine Isachsen på fløyte og Øyvind Jo Eik på piano framførte Irsk folkemelodi, Siciliano av J. S. Bach og Träumerei av Robert Schumann.

Henriette Sæter spilte Preludium frå ei skandinavisk suite av Egil Hauge, og Arne Modens kyrklåt, arrangert av Knut Ivar Bøe. Henriette Sæter er elev av trekkspilleren Knut Ivar Bøe.

Konserten ble avsluttet med Toccata og fuge i d-moll av J. S. Bach, også her med Tor-Ivar Krogsæter ved orgelet. Innimellom sang publikum tre salmer med tonefølge.

Laila Elnes Bielachowicz ønsket velkommen og takket til slutt på vegne av soknerådet. Presentasjonen av de enkelte innslagene ble gjort på en verdig og stilfull måte. Akkurat her må jeg likevel komme med en kritisk kommentar. Riktig nok er kirken på Sekken et lite lokale og akustikken var som nevnt god, men en del hadde nok problemer med å oppfatte det som ble sagt. Neste gang bør kirken være utstyrt med høyttaleranlegg og teleslynge. Men musikken nådde fram, og det var viktigst denne kvelden.

En kommentar til når det gjelder kirkebygget: Utenfor satt en rullestolbruker som gjerne ville høre konserten. Han kom ikke inn. Trappen inn til kirken er vanskelig nok å forsere også for den som er litt dårlig til bens. Soknerådet spanderte kaffe etter konserten, og været innbød til en hyggelig samtale på kirkebakken. Publikum fikk mye denne kvelden, og alt dette var gratis!

Uten å gå detaljert inn på enkeltprestasjonene vil jeg konstatere at kirkekonserten holdt et høyt musikalsk nivå. De fire yngste er elever på musikklinjen ved Molde videregående skole, og organisten gikk der for noen år siden. Vi kan nok vente å høre mye god sang og musikk fra de fem videre, og vi går ut fra som selvsagt at det blir ny festivalkonsert i kirken på Sekken neste sommer!

ELLEN VOLDSTAD (tekst)

oOo

Trekkspilltoner: Henriette Sæter og de fire andre aktørene fylte kirkerommet med vakker musikk. FOTO: MØTEPLASSEN – SEKKEN MUSEUM

1 kommentarer:

Canned Man sa...

Hei.

Jeg sitter og leter etter bilder fra konserten, og lurte på om dere har flere bilder noen plass.


Vennlig hilsen Tor-Ivar Krogsæter.

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.