søndag 4. desember 2005

Ut på ski, like blid!

Nå er det på tide med ei lett omskriving av ut på tur, aldri sur. For nå har vi snø, og ingen vet for hvor lenge. Martin Pedersen i Sekken idrettslag har fått start på snøskuteren og har kjørt opp løype til Tranhaugen. Trim, Trask og Tusle testa føreforholda i dag, og det var helt glimrende gli. Oppfordringen går til alle som liker å gå på ski! Kom dere ut! Og det er ingen unnskyldning at du ikke er hjemme før det er mørkt. Det er veldig spennende å gå med hodelykt. Prøv!


Det er dessverre litt tungt å komme seg opp fra bygda for å gå på ski ”oppå fjellet”. Dette gjelder utom og innom fjellet, eller på sørsida og nordsida av Sekken. Og opp vil vi gjerne, for der er det mer stabilt skiføre og variert terreng.

For over tjue år sia ble det laga ei plan for lysløype langs den gamle fjellvegen. Seinere ble det laga ei plan for lysløype opp fra Sollibøen. Deretter kom det minst sju magre snøår, og arbeidet med lysløype har ikke vært prioritert.

For noen år sia fikk idrettslaget planert og grøfta en del langs fjellvegen, slik at det nå er bedre grunnlag for skiløyper og det ligger til rette for å jobbe videre med tursti på barmark.

Trim, Trask og Tusle funderer og småprater litt på turen fra Oppsalen, opp kneika mot Teppinga og bortover den flate løypa på Teppingsmyra.

- Det var gode tanker bak forslaget om lysløype her, sier Trim. Husker jeg ikke feil, så vil under tre kilometer løype binde sammen sørsida og nordsida. Det ville være et løft for trimtilbudet i bygda.
- Ja, har kunne en virkelig lange ut og trene opp kondisen, sier Traske.
- Og det ville være fint å rusle seg en romantiske kveldstur, også om månen ikke skinner, filosoferer Tusle, som kommer sist i løypa.
- Men er det realistisk? Trim lurer på hvordan en skal skaffe lys her?
- Blir det for langt og dyrt å føre fram strøm?
- Er det lettere å få til ei lysløype nå med så mye lavvoltsutstyr på markedet?
- Kunne første byggtrinn være lys på noen stolper bortover myra? Kunne det være aktuelt å bruke et aggregat i starten?
Det ene spørsmålet avløser det andre.
Tusle syntes det var hardt å komme seg opp Oppsalen og opp til Teppinga i dag. Er det en god ide å tenke på brøyting av vegen opp til snuplassen på Øvre Oppsalen?
- Jeg vil nødig bli beskyldt for å være lat, men i dag var det tungt å komme seg opp på ski, og det var nesten farlig å renne seg ned. Det vel ikke bare-bare å med bilkjøring opp dit heller, men ...
De tre turkameraten småprater om temaet på resten av turen.
- Det går an å lufte disse tankene. Den villeste ide kan føre fram til noe konstruktivt. Kanskje kan det komme noe godt ut av det, sier Trim, Trask og Tusle i kor mens tar ski og staver i hendene for å gå den siste biten heim på strødd bilveg.


Mette Heimdal Eik og Øystein Eik (tekst og foto)
ID: 164

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.