torsdag 21. juli 2005

Festival-festival på Sekken Midt mellom fjellfestival og jazzfestival

I geografien ligger Sekken midt i Romsdalsfjorden og midt mellom to store og sentrale festivaler. Mellom fjell og jazz ble en bitteliten festival arrangert lørdag 16. juli. Sekken Museum inviterte, folket kom og resultatet ble festivalstemning.
Sekretariat: Solveig Eik og Bjørn Hansen bestyrte festivalseminarsekretariat og kasse.




Den minste og desidert minst omtalte festivalen i historia så langt skal visstnok være en ingenhjemmefestival på beste vestkant av søndre bydel i Molde (altså Sekken) på formiddag tredje påskedag i år. Museet på Sekken hadde ambisjoner om å lage en noe større festival med et mer variert innhold. -- De sa vi ikke kunne gjøre det, uttaler pressetalsmannen i museumsstyret, og tar sats før han slår ettertrykkelig fast: -- Så vi gjorde det! (Kjent jungelplagiat fra OL i --94.)

-- Gjorde hva?

-- Vi slo på stortromma og arrangerte ikke mindre enn en festival-festival! Programmet var i store trekk og i kronologisk rekkefølge omtrent som følger. Presis klokka tolv eller litt over slo vi på stortromma. Så skjedde ingen ting offisielt før kvart over tolv. Da ble utstillinga i Mariehuset på museet åpna med snorklipping og ananasbrus i små glass med stett. Stilig! (Maleriutstillinga er åpen etter avtale hele sommeren.) En time seinere var det valgets kvaler mellom 16 ulike festivalseminar! En kanskje nesten bortimot to hundre år gammel trerøring var sentral i arrangementet -- bokstavelig talt. På Museumsplassen var den plassert som det gode formål for et båtlotteri. En trebåtbygger gikk langs båtripa og diskuterte med unge og eldre gammelbåtinteresserte.

Kort-kort fortalt om andre seminartilbud: Shakespeareseminar på gamleskulen, utstillingsseminar, sal-seminar på Ytste Eik, kvernhusseminar, hesteskoseminar, hestebingoseminar, krokketseminar, badmintonseminar, fotballseminar, Samsenseminar, filmfestivalseminar, eventyrlåveseminar, lotteriseminar, ungdomshusjubileumsseminar og pauseseminar. Enkelte seminar var veldig eksklusive og hadde ned mot null deltakere, mens andre slo til i overkant av arrangørens forventninger. Filmfestivalseminaret må kjøres i reprise etter premieren på en førti år gammel dokumentar som viser hele prosessen fra bringebærdyrking på Maryland til salg av friske bær på Molde torg.

-- Vår gode nabo, Sekken Handelslag AS med nærbutikken Samsen, var medarrangør av matfestivalen og serverte salat, koteletter og pølser over en lav sko. (Det var oppholdsvær, nesten stille og sol denne dagen, som mange sikkert husker. En vakker dag!) I samme rennet (altså umiddelbart etterpå) var det kakefestival. Og kakekonkurranse. Bjørg si tytekake (altså tyttebærkake) gikk helt til topps, og bakeren ble tildelt Den gylne kakeform.

Utekonserten på Museumsplassen var ganske kort og publikumsresponsen var god. Veldig lokale musikkutøvere fikk selskap av litt mindre kortreiste aktører. Hjelvika stilte sterkt både på fele, gitar, piano, vokal og salmodikon. Flere har gjort seg fortjent, men bare en blir nevnt ved navn her og nå: Olav P. Hjelvik som i mange år har spilt fele på elitedivisjonsnivå. Og så nevner vi Molde Forum som til avtalt tid og avtalt pris leverte lydanlegget, og konserten ble gjennomført uten tekniske problemer.

Snipp, snapp og uteprogrammet var slutt. Men inne på Ungdomsheim -- det hundre år gamle og unike ungdomshuset -- var Ferdafolk. Med trekkspel og feler prøvde to sunnmøringer å skape stemning. Og de greide det! -- Ta va bra! Den replikken summerer opp det meste etter to intense timer med personlig prega tradisjonsmusikk. Og så var det dans etterpå. Seks ekstranummer med spontandans!

Vågstrandinger var spesielt invitert til festival-festivalen, og arrangøren brukte det utvida vågstrandsbegrepet som også omfatter hjelvikinger. Noen måtte jo være på fjellfestival og opptatt med andre positive gjøremål, men båter og folk reiste likevel over fjorden. To deltakere kom rett fra fjellfestivalen og ga etter kveldskonserten uttrykk for at de denne dagen hadde fått både i pose og .... ja, altså at de faktisk hadde likt seg på Sekken og festival-festivalen. Dette var alt fra sekken.no og sekken.net no. Dermed setter vi over til moldejazz.

Bildetekster:

Shakespeareseminar: Andreas Voldstad (15 denne dagen) holdt foredrag om Shakespeare på gamle Eik skule.

Filmfestival: Dokumentar om bringebærdyrking på sekstitallet engasjerte publikum.

Matfestival: Grilling ved Samsen ble avløst på direkten av kakefestival.

Utekonsert: Med Mariehuset som bakgrunn fikk publikum et variert musikkprogram. Anna Malene Eik debuterte på nyinnkjøpt fele etter oppfordring fra folkemusikkveteran Olav P. Hjelvik.

Trerøring: Båtseminaret på Museumsplassen samla interesserte gjennom hele festivalen.

Kveldskonsert: Ingunn Linge Valldal og Knut Ivar Bøe ga seg ikke før publikum hadde dansa seg varm etter konserten på ungdomshuset -- som dette året fyller hundre! Publikum likte musikken. Ferdafolk likte publikum og lokalet.

Øystein Eik (tekst og foto)
ID: 120

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.