onsdag 11. juli 2007

150 på byvandring i Vedalshaugen


Steinsalen – ei utsprengt hole i fjellet var rydda og satt i stand som konsertlokale til byvandringa i Vedalshaugen.

«HÅP – Vandring i Vedalshaugen» var navnet på byvandringa onsdag 4. juli. Arrangør var Midtfjordsfestivalen 6418 og byvandringskomiteen.
Totalt 150 deltok, og deltakerne kan deles inn i tre omtrent like store grupper: Pensjonister som deltok på Skåla helselag sin tur til Sekken denne dagen, tilreisende med ferja fra byen kl. 1730 – og deltakere fra Sekken.Busslasten med Skåla kom tidlig på dagen. Først var de til middag på Setergubbens Hall. Deretter ble de gaida av Øystein Eik til Sekken museum, der kaffe og kaker venta. Etter en stopp på halvanna time der fortsatte bussen med samme gaid til Vedalshaugen.
Der venta Anna Malene Eik og Mette Heimdal Eik med omvisning og historiefortelling sammen med Mette og Tor Sæter på tunet i Vedalshaugen (bnr. 1). Der var også Vigdis Sæter som fortalte om kunstneren Kurt Schwitters.
Ola Gjendem og Øystein Eik gaida omtrent hundre personer fra ferjekaia til tunet i Vedalshauggjerdet (bnr. 2). De var framme der litt over kl. 19. Etter ei kort orientering rusla flokken bort til kanonstillinga mellom de to tuna. Der fortalte Anna Malene Eik og Mette Heimdal Eik om krigen og anlegget. Etterpå gikk mikrofonen til Sara Sekkenes – som leder FNs arbeid med forbygging av krig og opprydding etter krigshandlinger i 75 land. Hun holdt et tankevekkende innlegg.
Vandringa gikk videre til tunet på bnr. 1. Der fikk deltakerne orientering om Vedalshaugen og familien Sæter sitt forhold til plassen, historie om Kurt Schwitters – og det var salg av kaffe. Til slutt kom tilbudet om å gå inn i Sekken sitt nyåpna konsertlokale! Festivalledelsen hadde rydda en «tunnel» i fjellet ved tunet. Et stort lass med trevirke / jord var skuffa ut, og inngangen var grus opp. Inne var det sitteplasser til et dusin og ståplasser til flere – og hundre telys var med på å lage stemning. Inne i Steinsalen satt to musikere: Kristoffer Eikrem med trompet og Øyvind Jo Eik med synthesizer.
Vel ute fra Steinsalen kunne deltakerne gå trapper og sti opp til vegen – og sette kursen mot biler eller ferja som gikk fra Sekken kl. 2130. I følge mange: En fin kveld i Vedalshaugen.


Vandring fra ferjekaia til Vedalshaugen. Ola Gjendem (i midten) ledet byvandringa i kjent stil sammen med Øystein Eik.


 Kristoffer Eikrem (trompet) og Øyvind Jo Eik (synthesizer) innvia «Steinsalen» som konsertlokale.


Anna Malene Eik og Mette Heimdal Eik ga en kort historikk om festningsanlegget i Vedalshaugen og om hvordan folket på Sekken opplevde krigen. De hadde et engasjert publikum på ei av kanonstillingene.


Sæter fortalte om familien sitt forhold til Vedalshaugen, gnr. 108 bnr. 1 i Molde.


Sara Sekkenes leder FNs arbeid med forbygging av krig og opprydding etter krigshandlinger i 75 land.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.