søndag 7. januar 2007

Førjulstid på Sekken

Sjøl om det ikke ble snø, så gikk tida før jul med til de vante gjøremål. Vi vaska golv og bar ved – og innimellom skjedde det hyggelige avbrekk til å bli i godt humør av.


Julemessa på ungdomshuset var godt besøkt. Britt Vestad og Frank Vestad syns Liv Åshild har mye fint til salgs.


Avbrekk nr. 1
Julemessa på ungdomshuset 2. desember ble arrangert av Sekken museum og Sekken ungdomslag. Det var salg av lokalt tilvirka varer og kortreist mat. Liv Åshild Vestad var den med størst utvalg av håndarbeid. Luer, vesker, dokkeklær og nisser var bare litt av det hun stilte med. Det er ikke få timer hun har brukt for å stille med så mange vareslag.
Reidunn Vestad stilte med slumrepåser som kort kan beskrives som ei pølse av stoff fylt med hvetekorn. Denne varmes i mikrobølgeovn eller steikovn og danderes rundt en øm nakke eller over ei stiv skulder. Ei varmeprøve var stadig innom mikron’n på kjøkkenet og det var kjempegodt.
Augun Vestad stilte med flotte ting av tre, rømme- og smørkopper var populære til julegaver. Etterspørselen var så stor at han måtte reise hjem etter flere.
Reidar Vestad lager kniver og stilte med et representativt utvalg.
Bjørg Vollan broderer duker, grytekluter og bokmerker. Og salget gikk strykende.
Ellen Espeland eier og driver butikken Den Gode Smak på Moldetorget, som er forhandler av gardsprodukt og andre lokale varer. Hun sponsa kafeen med julekaffe. Ellers hadde hun for salg ost, geleer, forskjellige senneper, te, kaffe, julegodt og bærsaus og bær til riskrem. Den Gode Smak bød på smaksprøver og viste at butikken lever opp til navnet sitt.
En gjeng toraderspillere kom fra byen og omland og spilte både julesanger og dansemusikk.
Avbrekk nr. 2
Søndag 3. desember var det tenning av juletreet på ferjekaia med korpsmusikk og gang rundt juletreet. Det er Nordre Sekken Vel som står for dette arrangementet. Tradisjonen tro var det samling på Bygdaheim først med salg av rømmegraut, allsang og trekking av julelotteriet. Stort frammøte, mildt vær og julenisse – alt var som det pleier. Men det store samtaleemnet var: – Blir det snart snø? Stein Inge Roaldsethli greide å tippe rett høgde på juletreet og vant en post Twist.
Avbrekk nr. 3
Fredag 8. desember ble den tradisjonelle lysmessa i Sekken kirke arrangert. Sekken skolekorps stilte i uniformer og blankpussa messing og spilte julemelodier. Korpset har ny dirigent, Gustav Østensen Aaberg fra Søndre Land, han spilte ”Den hellige stad” på eufonium akkompagnert av Øyvind Jo Eik på piano. I tillegg var det lystenning og tekstlesing. Inga Marte Sekkeseter fikk ei bok i gave av soknerådet. Etterpå ble det servert gløgg og pepperkaker i våpenhuset, ei smakfull avslutning på et varmt og hyggelig samvær.
Avbrekk nr. 4
Sekken ungdomslag arrangerte julebord på skolen lørdag 9. desember. Her blir det servert tradisjonell julemat, både pinnekjøtt og svineribbe med tilbehør, under Vidar Svennings kommando. Her møtes store og små til hyggelig samvær, med riskrem som et søtt punktum. Fortsatt uten julesnø….
Oppsummering:
Når vi ser på kartet er det ikke å komme forbi at Sekken er en utkant i Molde kommune. Slik blir vi også omtalt og behandla. Men på øya vår har vi lange tradisjoner for at moroa lager vi sjøl. Og med så mange aktører på det markedet føler vi i stor grad at det er her det skjer – hele tida!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.