søndag 29. februar 2004

Sekken er også Laila-øya

Jenter på Sekken har gode sjanser for å bli svært gamle. Godt over 90 år kunne VG og Statistisk Sentralbyrå opplyse for fire år siden. «Nyere forskning» viser dessuten at dersom du er kvinne og bor på Sekken, er det stor sjanse for at du heter Laila!

Laila har navnedag 27. februar. Det er nok i overkant av gjennomsnittet når fem av 150 innbyggere har samme fornavn. Ingen av de fem er født og oppvokst på øya. Ei etter ei har de tatt ferja fra Molde og funnet vegen til Sekken. Den første kom i 1971, nummer to kom i 1999 og i 2003 kom ikke mindre enn tre med navnet Laila. Så langt i 2004 er det ikke meldt om nye tilfeller.

Laila Vestad er opprinnelig fra Lonkan i Lofoten. Etter et opphold i Molde, slo hun seg ned på Sekken i 1971 sammen med en ekte sekkjaværing. I mange år drev de fiskeoppdrett. Nå arbeider Laila i omsorgstjenesten i Molde, og det blir daglige turer med ferja mellom øya og sentrum.

Laila Øverås Pedersen kom til Sekken i 1999 som nyutdanna lærer, sammen med lærermannen som da vendte tilbake til sin barndoms grønne øy. Laila er også romsdaling, og trådte sine barnesko i Tomrefjorden.

Laila Elnes Bielachowicz kom i august 2003 og slo seg ned på et småbruk sammen med sin polske mann. Drømmen var å bo landlig og samtidig nær byen. Også Laila er lærer, født og oppvokst i Sylteosen, og har bak seg ti år som turistguide i Israel.

Laila Jensen begynte på Høgskolen i Molde august i fjor, og skulle finne en plass å bo sammen med forloveden dette studieåret. De tok ferja til Sekken og flytta inn ei romslig utleiehytte. Laila er fra Arendal, er utdanna kantor og har fått jobb som organist i på Jæren.

Laila Astrup hadde Sekken som utsikt da hun vokste opp i Hjelvika. Laila har bakgrunn som legesekretær, og er nå i gang med sjukepleierutdanning. Samboeren er en av de innfødte, og siden oktober i fjor har også de bodd i ei av de tre utleiehyttene -- som for tida er boliger for tre familier.

Den uoffisielle «Lailaklubben» kan altså feire navnedag med fem medlemmer, og som en bonus kan Laila Elnes Bielachowicz også notere seg for en fødselsdag 27. februar.


BILDET: De kom med ferja til Sekken i denne rekkefølge (fra venstre): Laila Vestad, Laila Øverås Pedersen, Laila Elnes Bielachowicz, Laila Jensen og Laila Astrup.

I følge Statistisk Sentralbyrå er det 11948 kvinner som har Laila som første fornavn. Det er 6556 kvinner som har Laila som eneste fornavn.

Artikkelen i VG om de gode prognosene for kvinner på Sekken sto på trykk 26. februar 2000.

Øystein Eik (tekst og foto)

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.