søndag 11. mars 2007

Vestadmyr 35: Et spennende produkt fra Sekken!

Designer og båtbygger: Ole Petter Gisetstad. Skroget er snart ferdig utvendig.

I en låve, på ei øy midt i en fjord. Der forfedrene hadde kyr på bås blir det nå bygd en velutstyrt motorbåt. Både i fortid og nåtid er det snakk om småskala produksjon i antall. For båtbyggerne er vel dette mest en hobby så langt. Men det kan jo bli arbeidsplasser av slikt, og det ville nok bygdesamfunnet like.

– Firmaet driver vi på fritida, sier Ole Petter Gisetstad. Til daglig er han softwareutvikler i DNV Software, en avdeling i Det Norske Veritas. Tre dager annenhver uke er han i DNV-huset på Høvik, mens resten av arbeidstida tilbringes ved hjemmekontorskjermen på Sekken. Arbeidsoppgavene er utvikling av beregningssystemer for skip. Utdanninga har han fra NTH (nå NTNU) med eksamen fra 1993 som sivilingeniør i marin teknikk.


Kaldbaking av skroget til Vestadmyr 35. Overbygget henger i taket.

Ingjerd Jensen Gisetstad tar daglig hurtigbåt eller ferje til byen og sykler til Lillekollen barnehage. Der er hennes arbeidsplass. Men ei periode i fjor var hun tilsatt i firmaet som båtbygger, og forteller at: – Det var gøy. Jeg blir gjerne båtbygger!
I mars 1997 flytta sørlandsjenta Ingjerd og trønderen Ole Petter til Sekken og slo seg ned på småbruket der mor til Ole Petter vokste opp. Nå bor også Magnus, Thomas og Sigrid i Vestadmyra – eller nedi Myra som de nærmeste naboene sier.
Firmaet ble etablert i 2005, og omtrent samtidig begynte bygginga av båten som har fått typebetegnelsen Vestadmyr 35. Dette er en prototyp som blir produsert ved såkalt kaldbaking med epoxy.
– Er båten til salgs?
– Tja, den er jo et salgsprodukt …  Kanskje denne får bli i familien. Vi får se. Mer bestemt vil ikke konstruktøren og båtbyggeren uttale seg om dette midt i en hektisk bakeprosess.
– Vi regner med at det blir testkjøring på fjorden utpå sommeren, men det blir ikke med et ferdig produkt.
– Det blir vel spennende ...
– Ja, denne båten er egendesigna fra ende til annen, så det blir spennende å se hvordan den oppfører seg og tar seg ut i sitt rette element. Men jeg tror ikke sjøsetting og testkjøring skal by på store overraskelser. Nå skjer design, utviklingsarbeid og beregning av fart, stabilitet m.m. elektronisk. Jeg bruker designverktøy fra Veritas, og alt skjer ved hjelp av DAK-modeller (DAK = dataassistert kontruksjon). Det er slikt jeg har drevet med i mange år nå, men naturligvis blir det spennende å se båten på sjøen.
– Den ser ut som en plastbåt, men det er ganske mye tre her.
– Båten bygges av tre som bakes inn i epoxy. Ja, det meste er tre, men trebåtentusiaster vil nok ikke si at dette er en trebåt, og vi prøver ikke å lage noe som ser ut som en trebåt heller. Dette er måten å bygge en prototyp på. Ved serieproduksjon blir det snakk om formstøping, sier Ole Petter Gisetstad og fortsetter arbeidet sammen med en nabo som er innleid denne lørdagen. Arbeidet skal fortsette utover kvelden, og da tar Ingjerd ei økt.


Sigrid går tur i lag med mor Ingjerd Jensen Gisetstad. Vestadmyra ligger på sørsida av Sekken. Produksjonslokalet ser vi til høyre, og der deltar Ingjerd gjerne i båtproduksjonen.

Minstejenta har nettopp stått opp etter en middagslur og går en tur i nabolaget med mor og vogn som følge. Vinteren taper terreng og båtsesongen er snart i gang for fullt. Før sesongen er over skal en ny stor «baby» døpes i saltvann: Vestadmyr 35.

På Vestadmyr sine nettsider kan du lese mer om firmaet og få et inntrykk av hvordan båten skal se ut i sitt rette element.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.