lørdag 30. oktober 2010

ÅRSMØTETID: Gjenvalg på styret i korpset

Liv Borghild Sekkeseter fortsetter som leder i Sekken Skolekorps, og har med seg disse styremedelemmene: Ingjerd Gisetstad (ikke på valg), Kari Sekkenes (ikke på valg), Vidar Svenning (gjenvalg) og Annbjørg Sekkenes (gjenvalg). Varamedlemmer: Helge Rønning og Martin Pedersen. Revisr: Ketil Vestad og Bjørn Arild Sekkenes. Valgnemnd: Laila Øverås Pedersen og Sivert Sekkenes Westad.

Årsmøtet godkjente årsmelding og regnskap. Styret la fram et forslag om at aspiranter skal betale egenandel for opplæring med lærere fra Molde kulturskole. Møteleder Vidar Svenning konkluderte etter en liten diskusjonsrunde med at saka burde trekkes og forberedes bedre til neste årsmøte.

Det var bra oppmøte på årsmøtet, og høgdepunktet var som vanlig korpset sin konsert.

BILDE 2: Matthew Thomas Barry har nå et vel et halvt års farstid som «ukependler» medMF Sekken for å dirigere og øve med Sekken Skolekorps. Matthew hevder sjøl at han er den mest kakeglade dirigenten (bildet) som arbeider på Molde kulturskole.

BILDE 1 (fra venstre): Just Ove Westad, Tor Egil Svenning, Vidar Svenning, Mette Heimdal Eik og Hans Ivar Svenning. Foto: Øystein Eik.

torsdag 21. oktober 2010

Norsk Luftambulanse gir hjertestarter til Sekken!

- Nå har vi ei gladmelding til dere! Overbrannmester Idar Eidem ved Molde brann- og redningstjeneste forteller til Sekken.net: - Vi har nettopp fått vite at dere får tildelt en hjertestarter på Sekken. Norsk Luftambulanse deler årlig ut et antall hjertestartere og etter anbefaling fra Molde brannvesen har Sekken vært så heldig å få tildelt en slik hjertestarter.

– Dette vil styrke beredskapen på Sekken, og overbrannmestern sier at det vil bli oppretta kontakt med AMK-sentralen slik at hjertestarteren raskt vil kunne tas i bruk ved et akutt tilfelle. Ved hjertestans kan det være avgjørende at det raskt bli satt i gang gjennopplivning, og en hjertestarter er et meget viktig hjelpemiddel for at dette skal kunne gå bra.

– Ei kurspakke følger med utstyret. Det frivillige brannkorpset skal ha opplæring, og trolig vil også andre i bygda få tilbud om opplæring i bruk av hjertestarteren, sier Idar Eidem (bildet), som på vegne av brannvesenet uttrykker stor glede over tildelinga fra Norsk Luftambulanse. (Først publisert 16.10.2010 Oppdatert 21.10.2010)

onsdag 20. oktober 2010

RUNDT NESTE SVING kommer i reprise

Lørdag 20. november kl. 18.30 er det reprisetid for «Rundt neste sving» fra Sekken. NRK registrerte 630.00 seere da programmet gikk første gang 1. juli 2003, og ikke lenge etterpå gikk det i reprise to ganger.

– Du trenger ikke stille noe ledende spørsmål for at jeg skal sende en hilsen til Sekken. Oppholdet der er noe av det jeg husker med størst glede etter 41 år i NRK. Dere møtte teamet vårt på en fabelaktig måte og bidrog i stor grad til et godt resultat. Dessverre sa NRK-ledelsen nei til å lage fleire program i serien. Etter 20 program med gode seertall var det ikke mulig å få fortsette, forteller Andreas Lunnan, og fortsetter: – Jeg kjempa hardt for å lage nye program året etter, fordi det er mi overbevisning at vi trenger program som viser noe av det positive som skjer i bygdene våre. Som bygdegutt sjøl har jeg alltid hatt et ønske om å skape optimisme og stolthet i bygde-Norge, sa Andreas Lunnan til Sekken.net da vi møttes om bord i MS Midnatsol.

I 2008 slutta Andreas Lunnan etter 41 år i NRK. Han legger ikke skjul på at det var vemodig å ta avskjed, nettopp fordi han så gjerne skulle ha fortsatt oppgava med lage alternativ til superurbane produksjoner ved å formidle norsk hverdag. Samme dag som han forlot NRK, starta Andreas Lunnan sitt eget selskap. Pensjonisttilværelse frista ikke, og slett ikke stillesitting. 70-åringen er stadig aktiv på mange fronter. Foto: ØE

tirsdag 19. oktober 2010

Tid for HERDEBREIMARSJEN: Søndag 5. juni 2011

Først søndag i juni har vært fast tid for Herdebreimarsjen de siste åra, og det kan være lurt å merke av i kalenderen søndag 5. juni 2011. Fotoserien fra årets arrangement ligger fortsatt under «Øyglimt» nede på denne sida. Nå skal redaksjonen snart skjerpe seg og oppdatere med ferskere foto.

Tid for tradisjonell rekefest

Høsten er tid for invitasjon til rekefest på Ungdomshuset, og slik har det vært så lenge at dette må kunne kalles en tradisjon. Lørdag 30. oktober skjer det, og påmeldingsfristen er ei lita uke på forhånd. Som vanlig er det alternativ mat for de som ikke liker eller tåler reke. Naturligvis er det dans, og «Heaven Duo» fra Volda sørger for musikken.

fredag 8. oktober 2010

SYNSPUNKT: Offentlig transport – kvalitet for brukerne

I denne kommentaren setter Bjørn Hansen søkelyset på manglende satsing på universell utforming og de negative konsekvensene dette har for kollektivtrafikken. Han hevder at Møre og Romsdal kommer dårlig ut i sammenlikning med andre fylker.

Fylkesrådene for funksjonshemmede hadde møte i Molde 25. – 27. august i år. På møtet kom fagsjef Tomas Nesheim fra Rogaland fylke sitt transportselskap Kolumbus og fortalte om erfaringene med hurtigbåtkjøp. Erfaringene gjaldt tre nye hurtigbåter som var universelt utformet. Samferdselspolitikere og byråkrater i Møre og Romsdal var invitert, men fant det ikke verdt å komme. Det samme skjedde på Deltasenterets transportkonferanse i Stavanger 20. – 21. september som hadde tittelen «Kollektivtransport – universell utforming hele veien.» Møre og Romsdal møter med en samferdselsbyråkrat, mens rådet for funksjonshemmede møter med to.

Andre fylker som Hordaland, Rogaland, Oslo og Akershus og Trøndelag legger frem hvordan de jobber med universell utforming og hvordan dette har gitt store driftsfordeler. I sine anbud på kollektivtrafikken stiller de krav om universell utforming av tjenesteleveransen i alle ledd. Dette betyr at de som kommer med tilbud på anbudene er nødt til å stille opp med universelt utformet materiell. Fylkeskommunen må selvfølgelig endre infrastrukturen, men dette er viktig siden vi i dag vet at et hvert tiltak som gjelder universell utforming er samfunnsøkonomisk regningssvarende og samtidig hever driftseffektiviteten betraktelig.

Å bygge tre hurtigbåter universelt utformet, planlagt slik fra grunnen av, hadde en merkostnad på 0,7 promille eller 70000 kroner på 100 millioner. Og det er vel ikke mer enn det som gikk med i dåpsseremonien til de tre båtene.

Konsekvensene av det som skjer er at befolkningen i Møre og Romsdal blir belemret med det gamle materiellet som ikke lenger er brukbart i de fylkene som har stilt krav om universell utforming av materiellet som skal gjennomføre transporten. At man ikke har vært nøyaktig nok viser og de nye gassfergene som går mellom Molde og Vestnes. Tilgjengelig? Ja, universelt utformet? Nei. De skal for øvrig på verft allerede for ombygging.

Med all den sjøvertstransporten som er i Møre og Romsdal, burde man stille disse kravene til universell utforming slik at man slapp og slite med det eldste materiellet med lav driftseffektivitet og kostbare vedlikeholdsprogrammer. Jeg har ikke oversikt over hvor mye fergen Sekken har vært på verksted de siste årene, men få ganger er det ikke. Likeledes kommer det meldinger om driftsstans og om både A og B ferger som er tatt ut av drift. Dette er ikke tilfredsstillende for publikum.

I bakgrunnen lurer og den franske transportgiganten Veolia. Den har kjøpt opp og overtatt en rekke mindre transportselskaper nedover kysten og busselskaper i innlandet. Hurtigbåtene deres har en gjennomsnittsalder 12 – 14 år. Bilfergene til Veolia er ennå eldre bare to er bygget i begynnelsen på 90 tallet. Dette gamle materiellet deployeres langs kysten og gir dårligere service til innbyggere og næringsliv.

Mener vi noe med at distriktene skal kunne være konkurransedyktige, så er det et minstemål at universell utforming stilles som krav i de anbudsinnbydelsene som legges ut. I dag er fergene og hurtigbåtene som anvendes ikke langt fra gjennomsnittsalderen til de samme skipene i Indonesia og andre land vi ikke liker å sammenligne oss med.

Samlet sett gir dette dårlige signaler til næringslivet og innbyggerne langs norskekysten samtidig som konkurranseevnen svekkes. Videre kan hele infrastrukturen ødelegges av gigantiske transportselskaper som bare er inne for at de kan få et sugerør i den norske samferdselskassa uten å ta samfunnsansvar for modernisering og effektivisering.

Av Bjørn Hansen, rådgiver – samfunnsanalyse
Bosted: Oslo Fritidsbolig: Sekken
E-post: bjoern-3@online.no

torsdag 7. oktober 2010

Innsamling av farlig avfall på Sekken

I oktober og november er det igjen klart for innsamling av farlig avfall. Bilen står ved skolen eller Samsen onsdag 20. oktober kl. 10.30 – 11.30 og på ferjekaia kl. 11.45 – 13.00. Da kan også vi på Sekken kvitte oss med det vi måtte ha stående av farlig avfall fra husholdning. Det kan være spillolje, malingsrester, spraybokser, batterier, plantevern og løsemidler.

Etter forrige henting av spesialavfall, sendte Sekken.net en et tilbud til RIR om å bidra med lokal kunngjøring av henting. I en hyggelig e-post skriver informasjonskonsulent Arne Buseth: «Vi har allerede et flygeblad (se vedlegg) som går ut som fulldistribusjon ved hver aksjon, men dessverre har vi en viss erfaring med at Sekken faller ut. Det har vi også opplevd flere ganger med hentekalenderen vår, uten at Posten klarer å gi oss noen god forklaring.»

I flygebladet skriver RIR videre: Bilen kan også ta imot tomme malingsspann på bilen. Så lenge spannet er helt tomt og tørt, blir det samla inn og sendt til gjenvinning. Landbruk og næringsliv kan levere spillolje og batterier gratis.

I tillegg vil det være mulig å levere inn småelektriske artikler, som barbermaskiner, hårfønere, batteridrevne leiker, mobiltelefoner og andre små gjenstander som går på strøm eller batteri. Det gjelder også lysstof¬frør og sparepærer.

Større saker som hvitevarer, pcer og tv-er kan ikke bilen ta mot på denne runden. Slikt kan vi i levere inn hos en hvilken som helst el-forhandler, eller hos RIR sine miljøstasjoner, for eksempel i Årødalen. Farlig avfall kan hele året kan leveres til miljøstasjonen i kommunen, i tillegg til enkelte andre returpunkter som er godkjente for mottak av slikt avfall.

På www.rir.no ligger mye nyttig informasjon.

tirsdag 5. oktober 2010

Større ferje i rute 34 fra årsskiftet?

Fjord1 MRF vurderer muligheten for å sette inn et større fartøy i ruta mellom Molde og Sekken fra 1. januar 2011.

Rederiet skal fortsatt drifte rute 34, og går fra årsskiftet inn ei anbudsperiode som varer til 2020. I anbudsvilkåra ligger det krav til universell utforming. Disse krava kan indirekte føre til at MF Sekken forlater Sekken.

Glenn Sandberg, teknisk sjef i Fjord1 MRF, orienterte om et mulig ferjebytte på folkemøtet som Sekken Tiltaksnemnd arrangerte mandag 4. oktober. Han fortalte om bakgrunnen for at rederiet nå prøver å øke kapasiteten og samtidig oppfylle krava om universell utforming: – Planen var i utgangspunktet å bygge et handikaptoalett på bildekket om bord i MF Sekken, og sette inn en heis mellom bildekket og salongen. Ei slik ombygging vil redusere kapasiteten fra 22 pbe (teoretisk beregna personbilenheter) til 20 pbe, som er kapasitetskravet i anbudsvilkåra. Spørsmålet er om dette er framtidsretta når en ser på trafikkveksten i rute 34 den siste tida, ikke minst etter at MF Sekken avløste MF Edøy 1. mars 2008.

– Vi har nå foreslått for fylkeskommunen å sette inn et fartøy som i dag tar 29 pbe – og som kan gå Hjertøysundet også ved fjøre sjø. Denne ferja har bedre manøvreringsevne, gjør bedre fart (12 knop mot MF Sekken sine 10 knop), gir mindre støy og har løftebaug i begge ender. Et minus er forholdsvis lav standard på salongen, og denne vil det ikke bli gjort noe med til årsskiftet om ferja blir satt inn i ruta her. Oppgradering av salongen krever ikke alt for store ressurser, og vil i tilfelle komme om ikke så lenge. Ferja er ca en meter breiere og ca 10 m lengre enn MF Sekken, forteller Glenn Sandberg, og legger til: – Nå er det krav om et mannskap på fire om bord i denne ferja (slik det var på MF Sekken da den blei satt inn i rute 34). Ei forutsetning vil være dispensasjon for å gå med et mannskap på tre, og da må passasjertallet trolig settes ned til maksimum 96 (som på MF Sekken), fra dagens 146. En dispensasjonssøknad skal behandles av Sjøfartsdirektoratet. Grunnet lang saksbehandlingstid i direktoratet vet en ikke når det kan forventes svar på denne søknaden.

– Samferdselsavdelinga har gitt uttrykk for at et slikt bytte er i orden – dersom fylkeskommunen ikke blir påført økte kostnader og tilbudet ikke blir redusert, samt at anbudsforutsetningene blir ivaretatt. Vi jobber ellers mot Kystverket for å få til utbedring på et par punkt i Hjertøysundet. Det kan også medvirke at overfartstida blir litt kortere, sier Glenn Sandberg.

mandag 4. oktober 2010

Samferdsel: Nye ruter, tunnelplaner og alternative rutestrekninger

Forbedring av dagens rutetilbud var første tema på møtet om samferdsel som Sekken Tiltaksnemnd arrangerte på skolen mandag 4. oktober. 31 fastboende og fritidsinnbyggere deltok på møtet. I fjor satte nemnda fram fleire forslag om forbedringer. Samferdselsavdelinga i fylket reagerte ikke positivt på noe av innholdet i brevet. Lederen i tiltaksnemnda, Just Ove Westad, meinte at det trolig er nødvendig å prioritere nye ønsker strengt. Etter forslag fra salen vil nemnda sende over et ønske om ny avgang fra Sekken søndag kl. 1345 og fra Molde kl. 14.30.

Nemnda fikk også støtte fra salen for å gå inn for at ferja som hovedregel får avgang fra Sekken 40 minutter etter avgang fra byen (tilsvarende dagens avgang kl. 16.40 på hverdager). Dette skjer både for å unngå unødig ventetid og med tanke på trafikksikkerhet.

Videre var det støtte i salen for å kreve slutt på «tradisjonen» med full isolasjon av Sekken 1. juledag. Nå er det vel på tide at det blir mulig å reise mellom Sekken og fastlandet også denne dagen.

Neste punkt på dagsorden var orientering om hva som nå skjer med utredning av Langfjordstunnelen med arm til Sekken. Høringsfristen gikk ut 11. mai, og tiltaksnemnda leverte en omfattende høringsuttalse. Stortingets vedtak om mulighet for 30 års nedbetalingstid for ferjeavløsningsprosjekt blei kommentert. I planene er nå alternativ med tunnelåpning i Skaret forlatt, og alternativet på Eik er nå trekt litt øst for Hagaelva. Oppsummering og vurdering av høringsuttalelsene kommer snart til Molde og Rauma kommuner, som så kan lage kommunedelplaner. Prosjektet står nede på 6. plass på prioriteringslista for rentefrie lån i fylket. Det store spørsmålet er derfor når finansiering kan komme på plass. Tiltaksnemnda vil arbeide videre med sikte på realisering av tunnel til Sekken.

Fra salen kom det spørsmål om stemninga på Sekken – for og mot tunnel. Fra tiltaksnemnda blei det slått nokså kategorisk fast at tunnel er nødvendig om folketallet ikke skal gå ned. Andre ga uttrykk for at det kunne ha vært ei avklaring om hvor stor oppslutning det er blant fastboende og fritidsinnbyggere om dette arbeidet.

Siste post på programmet var spørsmål om flytting av ferjekaier. Her kom det fram klare synspunkt som sprikte i minst tre retninger: Fra Sekken til bysentrum, til Bolsøya og til Sølsnes. Fleire i salen ga uttrykk for at det vil være sunt med ei grundig vurdering av mulige alternativ, og det blei satt fram ønske om en åpen diskusjonsrunde som belyser både fordeler og ulemper før en begynner å nærme seg en konklusjon der alternativ blir avvist.

KARTUTSNITTET er en fargelagt versjon av kart som tiltaksnemnda la fram i rapport om fastlandssamband i 1987.

BILDET er fra folkemøtet som tiltaksnemnda arrangerete 4. oktober 2010.